Muzeul de Etnografie și Artă Populară Câmpulung

Secția de etnografie și artă populară este adăpostită într-o clădire declarată monument de arhitectură din sec. al XVIII-lea, construită în stil muscelean, cu parter și etaj.

Clădirea a fost construită în anul 1735 de către tetrilogofătul Ștefănescu, ultimul proprietar fiind avocatul Gheorghe Ștefănescu, de aici și numele vila „Gică Ștefănescu”.

Este cea mai veche construcție civilă din Câmpulung.

În anul 1928 a fost restaurată de arhitectul câmpulungean Dumitru Ionescu Berechet, luându-și doctoratul în arhitectură cu această lucrare, pentru care a primit premiul Salonului Oficial.

În anul 1948 clădirea este donată Academiei Române cu scopul de a deveni muzeu, iar în anul 1952 se reorganizeaza aici Muzeul Orășenesc Câmpulung având patru colecții: istorie, științele naturii, artă populară, artă plastică.

Din anul 1977 devine secția de etnografie și artă populară având în structura sa: interioare țărănești specifice zonei Muscel, port popular muscelean de o mare diversitate, obiecte caracteristice ocupațiilor tradiționale din mediul rural din acest areal geografic, precum și o bogată colecție de ceramică.

 

mai multe, pe Muzeul de Etnografie și Artă Populară Câmpulung