Mănăstirea Nămăești

Biserica mânăstirii este sapată în piatră, în stânca muntelui. Biserica manastirii este considerată monument istoric din secolul al XIV-lea. Date exacte în legatură cu întemeierea mânăstirii și a bisericii săpată în piatră nu se cunosc. Însă, legendele transmise oral, din moși strămoși, în satul Nămăiești, pomenesc chiar de numele domnitorului Negru Vodă.

Tot tradiția ne povestește si despre ctitorul anonim al bisericii: Se zice că un cioban păștea oile prin partea locului. Ajungând la stânca în care a fost apoi sapată biserica, ciobanul a făcut un popas la poalele muntelui, la marginea pădurii, pe aceasta piatra mare, rămânând cu oile aici peste noapte. Ciobanului i s-a arătat în vis Maica Domnului care i-a spus: “Scoală-te, sapă sub tine si vei gasi o icoană într-o bisericuță de piatră. Aici vei face tu biserica în cinstea si slava Intrării în Biserica a Sfintei Fecioare Maria, izvor de viată și de tămăduire”.

Trezindu-se din acest vis ciobanul începu să sape cu râvnă și după trei zile și trei nopți dădu de o bisericuță de piatră, în formă de peșteră, cu icoane și odoare bisericești. Legenda spune ca icoana visată de cioban este chiar aceea care se afla în biserica noastră, în partea stângă și despre care se spune că este Icoana cu Maica Domnului la Mânăstirea Nămăiești făcătoare de minuni.

mai multe, pe muscel-info.ro