O singura vizita va va convinge ca imaginile din site nu sunt in stare sa redea in intregime frumusetea acestui loc de vis.

Curtea Domneasca si Ansamblul Manastirii Negru–Voda

 Manastirea Negru Voda se afla in orasul Campulung-Muscel, in judetul Arges. Aceasta a fost ctitorita in anul 1215, prin traditie de catre Radu Negru Voievod. Mai apoi, a fost rezidita de Basarab I si fiul sau, Nicolae Alexandru. Aceasta va fi recladita de Matei Basarab, cand devine si manastire.

Fortificatiile datate din jumatatea secolului al XIV-lea sunt realizate sub forma unui val de pietris si bolovani de 9 metri latime inconjurat de un sant adanc de 2.5 metri plin cu apa. Palatul Domnesc a fost nucleul in jurul caruia s-au adaugat pe parcurs toate celelalte constructii ce vor forma Manastirea Negru Voda.

Curtea Domneasca si Ansamblul Manastirii Negru–Voda

Voievodul Matei Basarab, restaurand in anii 1635-1636 manastirea Negru Voda, vechea ctitorie a Basarabilor distrusa de cutremur in 1628, a gasit potrivit sa aduca tipografia daruita de mitropolitul Petru Movila, tiparind, in 1642, prima carte in limba romaneasca cu continut moral-filozofic: „Invataturi peste toate zilele, pe scurt”.

In 1669, boierul Radu Nasturel a infiintat o scoala domneasca, prima scoala cu limba de predare romana, destinata a invata carte si pe copiii celor saraci, nu numai pe copiii boierilor si domnilor.

În prima jumatate a secolului al XX-lea, pe locul curtii hanului si pravaliilor a fost ridicat Liceul „Dinicu Golescu”. La constructia lui, vestigii foarte importante ale vechii resedinte domnesti, ale hanului si pravaliilor mânastirii au fost deteriorate.