Ansamblul bisericii catolice Sfantul Iacob (Baratia)
Existenta bisericii catolice Sfantul Iacob este atestata documentar din anul 1653, cand era deservita de calugari franciscani. Inca di cele mai vechi timpuri, biserica dispunea la hotarul satului Leresti de langa oras de un munte numit Baratul, de unde si denumirea sub care mai este cunoscuta si in zilele noastre -Baratie.
-
Biserica Sf. Iacob
Cercetarile arheologice au confirmat ipoteza vechimii mai mari a bisericii si au dovedit ca monumentul este de fapt doar corul a ceea ce a fost o biserica prelungita spre vest cu o nava ale carei fundatii au fost scoase la iveala si puse în evidenta prin coborarea nivelului curtii.
Arhitectura gotica a corului a fost subliniata prin degajarea arcului triumfal dintre cor si nava ce fusese astupat cu zidarie odata cu daramarea navei si prin trasarea conturului boltii disparute în tencuiala peretilor. Ferestrele au fost reduse la dimensiunile lor si completate cu colonete de piatra, ultimele fiind tratate schematic si neputandu-se cunoaste formele lor autentice. Portalul din fatada de sud a fost eliberat prin daramarea cladirilor noi asezate în fata, iar în sacristia dinspre nord a fost refacuta bolta, degajata vechea pardoseala si redeschisa usa spre altar ce fusese închisa cu zidarie.
-
Casa parohiala
Casa parohiala, asemanatoare unor case manastiresti din secolul al XVII-lea, are pivnite acoperite cu bolti semicilindrice si un foisor deschis, marginit de arcade pe coloane de zidarie, cu garlici si o scara exterioara de piatra. Langa foisor, o tinda, camerele si coridorul median longitudinal sunt boltite.
-
Turnul Baratiei
Cum arata aceasta clopotnita în secolele trecute, nu putem sti decat din marturiile unor calatori straini si din tablourile unor pictori ca Szatmary si Grigorescu. În 1730, clopotnita de lemn este daramata si reconstruita din zid si piatra.
În zilele noastre clopotnita si-a pierdut functionalitatea de alta data, nemaifiind folosita, însa are o puternica însemnatate istorica si culturala pentru istoria Campulungului.